Egészségvédelem

1015 Budapest, Donáti u.32. - Google térkép
Tel +36 30 863 3020 E-mail - info@helpnet.hu
NYITVA TARTÁS

Gyógyszerrendelés
Gyógyszerrendelés

...foglalja le a felírt receptek alapján gyógyszereit ITT!

Segítünk...
Segítünk...

...hogy tünetei gyorsan enyhüljenek!

A mi patikánk...
A mi patikánk...

...az Ön partnere a gyógyulásban!

Gyógynövényeink
Gyógynövényeink

Herbária, Naturland, Dr. Chen és más teák - minden tünetre!

Previous Next
A A A

Grecsina AnnaGombák és baktériumok, élő mikroorganizmusok, amelyek pozitív hatással vannak a szervezetünkre, összefoglaló néven probiotikumoknak nevezzük őket a mindennapokban. Számtalan formában körbevesznek minket, gyakran nem is vagyunk tudatában, hogy táplálkozásunk során egy-egy ártatlan joghurt elfogyasztásával bejuttatjuk őket szervezetünkbe jótékony hatást kiváltva bélflóránkban. A probiotikumokról, működési elvükről, szervezetre gyakorolt hatásukról, különböző fajtáiról egy korábbi kedves interjúalanyunkkal, dr. Grecsina Anna gyógyszerésszel beszélgettünk.

- Ahogyan a bevezető már utalt rá a probiotikumokról szeretném kérdezni. Pontosan mi áll e mögött a kifejezés mögött?
A probiotikumok olyan mikroorganizmusok, melyek megfelelő mennyiségben a tápcsatornába jutva kedvező hatást fejtenek ki a szervezetünkre.
A legtöbb probiotikus mikroorganizmus a Lactobacillus és a Bifidobacterium nemzetségből származik, de más nemzetségen belül (Saccharomyces, Lactococcus, Enterococcus, Streptococcus) is vannak probiotikus tulajdonsággal rendelkező fajok.
A probiotikumok képesek helyreállítani a káros hatások (stressz, helytelen táplálkozás, gyógyszerek, fertőzések) következtében felborult bélflóra megfelelő egyensúlyát. Az immunrendszeren keresztül fokozzák a szervezet ellenállását a fertőzésekkel szemben.

 

- Milyen a hatásmechanizmusuk, amelyet szervezetünkre gyakorolhatnak?
Számtalan módon védik szervezetünket. Ahogyan említettem meghatározó szerepük van az egészséges bélflóra kialakításában. Gyakorlatilag versengenek a káros baktériumokkal a táplálékért, a pH csökkentésével gátolják növekedésüket és a nyálkahártyákon való megtapadásukat. Az immunológiai folyamatokban fokozzák az ellenanyag-termelést és a falósejtek aktivitását. Ezen felül gyulladáscsökkentő fehérjéket termelnek, részt vesznek egyes vitaminok termelésében (pl. B, K-vitamin).
Jótékonyan befolyásolják az emésztési folyamatokat. Megakadályozzák a táplálék kóros bakteriális fermentációját (erjedését), ezáltal csökken a gázképződés, csökken a bélfal feszülése és az esetlegesen fellépő hasi fájdalom. Segítik a tejcukor lebontását, enyhítik a laktóz intolerancia tüneteit. Stimulálják a bélfal működését, csökkentik a székrekedési hajlamot.
Egyes törzsek olyan enzimeket aktiválnak, melyek csökkentik a toxigén/mutagén reakciók szintjét az emésztőrendszerben, közvetve csökkentik a rosszindulatú daganatok kialakulását. Képesek mérsékelni a májban a koleszterin szintézist, elsősorban az érelmeszesedés kialakulásáért felelős LDL-koleszterin és a trigliceridek mennyiségét.

- Milyen formában érdemes magunkhoz venni? Gondolok itt a természetes formákra és a patikában kapható készítményekre.
A probiotikus készítmények számos formában elérhetőek. Léteznek probiotikumot tartalmazó ételek, probiotikus étrend kiegészítők, speciális gyógyászati célra szánt tápszerek, orvostechnikai eszközök és vény nélkül kapható probiotikus gyógyszerek.
A hétköznapokban legkönnyebben probiotikus tejalapú élelmiszerek (mint a kefir, joghurt, sajt, túró) elfogyasztásával juthatunk hozzájuk. Ezek az élelmiszerek élő aktív állapotban tartalmazzák a probiotikumokat, egyéb más tápanyagok mellett.
A patikában kapható készítmények általában liofilizált (fagyasztással szárított, ezáltal víztelenített), de életképes állapotban tartalmaznak probiotikumokat különböző formában: por, granulátum, tabletta, rágótabletta, kapszula illetve belsőleges szuszpenzió.
A probiotikumok alkalmazása prebiotikumokkal együtt előnyösebb és hatékonyabb. A probiotikumok olyan nem-emészthető élelmiszer-összetevők, főként oligoszacharidok (pl. inzulin, laktulóz, fructo-oligoszacharid, galacto-oligoszacharid), melyek változatlan formában képesek eljutni a vastagbélbe, ahol serkentik a jótékony baktériumok szaporodását és aktivitását. Prebiotikumot tartalmaznak a különböző hagymafélék, articsóka, zabpehely, búza, csicsóka- és cikóriagyökér, banán, jamszgyökér, agave, érett sajtok és az anyatej.

- Antibiotikum és probiotikum, kéz a kézben járnak. Legalábbis a köztudatban. Valóban érdemes az antibiotikumok mellé alkalmazni élő mikroorganizmusokat?
A probiotikumok alkalmazása mindenképpen ajánlott az antibiotikumos terápia során, ugyanis az antibiotikumok nem csak a betegséget okozó baktériumokat pusztítják el, hanem a normál bélflóra alkotóit is károsítják. Ennek következtében a bélrendszerünk természetes egyensúlya megbomlik és olyan fajok is elszaporodhatnak, amelyek esetlegesen potenciális kórokozó képességgel rendelkeznek. Az antibiotikus terápia leggyakoribb mellékhatásaként a gyomor-, bélrendszeri panaszok jelentkeznek, mint a hasi fájdalom, hasmenés, émelygés. Ezen mellékhatások megelőzése és a normál bélflóra védelme, helyreállítása céljából érdemes a probiotikumok alkalmazását az antibiotikum kúra alatt és azt követően is folytatni. Az alkalmazás vonatkozásában fontos felhívni a figyelmet arra, hogy a probiotikum és az antibiotikum bevétele egymástól eltérő időben történjen, legalább 2 óra különbséggel.

- Érintettünk egy példát, amikor alkalmazni szükséges őket. Mikor indokolatlan a használatuk? Van ellenjavallat velük szemben, lehetséges túladagolni?
Általánosságban elmondható, hogy a probiotikumoknak nincs jellemző mellékhatásuk sem ellenjavallatuk. Felnőtt és gyermekkorban egyaránt alkalmazhatóak. Rendszeres és tartós használatuk során túladagolás nem lehetséges. Alkalmazásuk elsősorban kritikus, szeptikus állapotokban, súlyos immunhiányos vagy előrehaladott daganatos megbetegedések esetén kerülendő.

- Milyen egyéb esetekben hasznos még a használatuk, beszélhetünk terápiás alkalmazásról?
Az igazolt orvosi kutatások szerint a probiotikumok elsősorban a bélflóra egyensúlyának eltolódása következtében létrejövő bélbetegségek megelőzésében és kezelésében bizonyultak hatásosnak. Alkalmazzák különböző virális (vírusos), vagy bakteriális fertőzés okozta hasmenések, antibiotikum okozta hasmenés illetve az utazók hasmenésének terápiája során.
Szabályozzák a bélműködést, ezáltal csökkentik székrekedést, és a kellemetlen hasi panaszokat. A nők esetében – speciális helyi készítmények formájában – alkalmasak a hüvely normál flórájának helyreállítására és fenntartására. Az immunrendszerre gyakorolt hatásuk következében immunitás erősítésére, gyulladásos bélbetegségek csillapítására, ételallergia és atópiás betegségek tüneteinek csökkentésére is gyakran alkalmazzák.
Emellett enyhítik a laktóz intolerancia tüneteit, szerepük van karcinogenezis (hosszas folyamat részeként kialakuló daganatos megbetegedés, tumor) gátlásában (csökkentik a vastagbélrák kockázati tényezőit). Ezen kívül koleszterinszint csökkentő tulajdonsággal is rendelkeznek.
Kisgyerekeknél a felszívódás és a fejlődés javítására alkalmazhatóak. Segítik a gyermekek immunrendszerének fejlődését, védenek az allergia kialakulásával szemben és számos betegség megelőzését biztosítják.

- A piaci kínálat meglehetősen nagy. Hogyan válasszuk meg a megfelelő készítményt?
Elsősorban az OGYÉI által törzskönyvezett biztonságos, klinikai vizsgálatokkal is bizonyítottan hatásos, több hasznos törzset tartalmazó készítményt válasszunk.
Fontos a készítmény összetétele, igazolt hatású törzset tartalmazzon, megfelelő mennyiségben (109 CFU/dózis). Előnyös a pre- és probiotikumot is tartalmazó készítmények alkalmazása. Megbízható gyártótól származó terméket válasszunk, aminek kedvező a napi terápiás költsége.

- Köszönjük szépen, hogy ismét segítségünkre volt!