Egészségvédelem

1015 Budapest, Donáti u.32. - Google térkép
Tel +36 30 863 3020 E-mail - info@helpnet.hu
NYITVA TARTÁS

.
.
Gyógyszerrendelés
Gyógyszerrendelés

...foglalja le a felírt receptek alapján gyógyszereit ITT!

Segítünk...
Segítünk...

...hogy tünetei gyorsan enyhüljenek!

A mi patikánk...
A mi patikánk...

...az Ön partnere a gyógyulásban!

Gyógynövényeink
Gyógynövényeink

Herbária, Naturland, Dr. Chen és más teák - minden tünetre!

Previous Next
A A A

Dr. Halász Katalin - reumatológus főrovos2018-ban a KSH adatai szerint 144 000 ember dolgozott távmunkában. 2020-ban a COVID-19 pandémia megjelenését követően az elmúlt 10 év átlagát tekintve ez a szám megháromszorozódott, mára több mint 700 000. A home office-ban dolgozók között felülreprezentáltak a nők, a 25–44 évesek és a városban élők. A távmunka mozgásszervi panaszokkal járhat. Erről kérdezem dr. Halász Katalint, a Szent János Kórház reumatológus főorvosát.

 

- Mennyiben változhatnak a munkavégzés feltételei a home office kapcsán, hiszen az esetek legnagyobb részében számítógép mellett végezhető munkáról beszélünk?

- A home office magyarul otthoni irodát jelent. Tehát az illető az otthonában végzi a munkáját az ott kialakított irodában. A COVID járvány kapcsán a hirtelen otthoni távmunkára kényszerült dolgozóknak nagyon ritkán áll/állt rendelkezésre egy iroda: egy külön helység megfelelő világítással, hangszigeteléssel, megfelelő asztal, szék stb, ami elmélyült munkát, normál testhelyzetet tesz/tenne lehetővé. A legtöbb esetben a nappaliban vagy a hálószobában, hölgyek jellemzően a konyhában helyezték el laptopjukat, s fotelben, konyhaszéken összegörnyedve, törökülésben próbáltak koncentrálni, alkotni, a munkáltató követelményeinek megfelelni, persze sokszor az éj leple alatt.

- Az irodai munkahelyek esetében szinte minimál-feltétel az ergonómiai szempontok figyelembevétele. Milyen mozgás-szervi problémák következhetnek abból, hogy otthon ezek a feltételek az esetek többségében nem biztosítottak?
- Alapszabály, hogy az emberi szervezettel tartósan visszaélni büntetlenül nem lehet. Ha a dupla S alakú görbületet mutató stabil, de rugalmas, mozgékony gerincre tartósan statikailag instabil pozíciót kényszerítünk, az egyensúly megőrzése fokozott, s sokszor aszimmetrikus izomerő kifejtésével valósítható meg. Ez törvényszerűen fájdalmat provokál. A tartósan összehúzódott izmok között húzódó ér-idegképletek nyomás alá kerülhetnek, ami zsibbadáshoz, fonákérzéshez, kisugárzó fájdalomhoz, a végtag duzzadásához is vezethet átmenetileg.

- Az eltelt egy év során a szakrendelésen jelentkeztek olyan panaszokkal paciensek, amelyek erre utaltak? Melyik korosztálynál volt jellemző?
- A fentieknek megfelelően nagymértékben megszaporodott, a nyaki, vállövi ill. deréktáji panaszokkal, végtagokba kisugárzó fájdalmakkal jelentkezők száma. A rossz, lefele néző fejtartás miatt a nyaki panaszok fejfájást, szédülést eredményezhetnek. Mindehhez természetesen az élethelyzetből adódó állandó stressz is hozzáadódik.

- Beszélhetünk-e rövid távon jelentkező panaszokról? Ezeket mely testrészek kapcsán észlelik a panaszosok?
- Ha a rövid távú panaszok alatt a hamar megjelenő panaszt értjük, akkor a nyak, vállövi fájdalom és mozgás-korlátozottságot kell kiemelni. Ez kezdetben a rendszeres átmozgatással, kis tornával kompenzálható.

- Számos jel arra mutat, hogy a home-office költségtakarékos megoldás, így sok cég a jövőben – a járvány alakulásától függetlenül – egyes munkakörökben ezt a munkamódszert megtartja. Milyen maradandó károsodást okozhat, ha otthon nem alakíthatók ki egy ergonómiai szempontoknak megfelelő munkahely?
- A nem rendeltetésszerű használat, a karbantartás elmulasztása a fő alkatrészek idő előtti kopását idézi elő mely fődarab-cserét vonhat maga után. A gerinc deformálódása, a gerincvelőt befogadó gerinccsatorna beszűkülését, porckopást gyakori derék és nyaki, illetve kisugárzó végtag fájdalmat okozhat. Az ér és-idegképletek tartós összenyomódása a csípő ízületek károsodását gyorsíthatja, mely idővel a járóképességet is károsítja hosszútávon.
- Természetesen a maradandó súlyos károsodások kialakulásához egy év – a COVID időszak – nem elég, de a rossz szokások sztereotípiák rögzüléséhez elég. A megváltozott élet és munka-körülményekhez muszáj alkalmazkodnunk, s új rendet kialakítani, mely nem vagy alig egészségkárosító. A mozgás-szervi panaszok kialakulásában, fenntartásában a tartós stressz jelentős oki tényező. A munkatársakkal való személyes találkozás, beszélgetés, közös kávézás, - nem a képernyő előtt zoomon - testileg lelkileg felfrissíti az embert. Néha a home office-ból is ki kell mozdulni.

- Az én otthoni munkahelyem kialakításában még évekkel ezelőtt a főorvos asszony tanácsai nagy segítséget jelentettek. Kérem ossza meg ezeket a páciensekkel.
- Olyan széken üljünk, melynek az ülőfelülete a térdhajlattól kb. 10-13 cm-re végződik, kicsit előre lejt, - a medence előre billen - a támla a hátat, derekat támasztja, tehát a gerinc dupla S alakú görbületét követi. A legjobb az un spinális szék. Itt az ülőfelület egy gömbcsuklón van rögzítve így követi a gerinc mozgását, a csigolyák közötti apró izmokat ülve is tornára vannak késztetve. (Nem olcsó, de hosszútávon megéri.) Az alkarunk a szék karfáján lazán legyen, leengedett vállak mellett. Ha alacsonyabb, akkor görnyedni kell, ha magasabb akkor a felhúzott vállak a lapockazáró és emelő izmok túlterhelését eredményezi. Ugyanezt a célt szolgálja a fittball labda. Itt is a mély izmokat dolgoztatjuk folyamatosan. A képernyő szemmagasságban legyen!

- A technikai feltételeken túl a rendszeres mozgást illetően milyen tanácsokat ad a távmunkát végző olvasóknak:
- A napirendbe beépítve végezzünk rendszeres testmozgást. Munkaközben óránként álljunk fel, járkáljunk, mozgassuk át magunkat. A home office-ban ilyenkor jó virágot locsolni, port törölni, teregetni stb. Ezen túlmenően lehetőleg a szabad levegőre is menjünk, s olyan mozgást végezzünk, amit szívesen teszünk. A „karbantartás” ne feladatként éljen a tudatunkban, hanem örömforrás legyen, pl. tánc, vagy labdajátékok, de a társaságban való nordic walking, vagy a vízi torna is kiváló
- Lényeg, hogy vigyázzunk a testi lelki egyensúlyunkra!

Tisztelt Főorvos Asszony! Köszönjük az interjút.
Dr. Halász Katalin elérhetőségei

Az interjút készítette Offenbeckné dr. Sólyi Ilona